Białko w pożywieniu

64 Views
Białko w pożywieniu
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

zdrowie (8)Białko nazywane z greckiego proteinami (?protos? znaczy ?najważniejszy?) jest niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania ? bez niego nie ma po prostu życia! Dlatego konieczne jest dostarczanie go naszemu organizmowi, a ponieważ nasze ciało nie potrafi go magazynować, dlatego ważne jest, aby odpowiednia ilość białka dostarczać naszemu organizmowi codziennie. Białka służą do budowy naszych komórek, potrzebne jest do produkcji energii, rośnięcia, dobrej odporności itd. Itd.?
Dla nas ludzi najbardziej wartościowym białkiem jest białko zwierzęce pochodzące z mięsa, ryb, jajek, mleka i jego przetworów?białka zwierzęce zawierają komplet niezbędnych dla nas aminokwasów.
Rośliny także są dobrym źródłem białka zwłaszcza rośliny strączkowe, orzechy i nasiona?jednak nie posiadają one bardzo ważnych dla naszego organizmu niektórych aminokwasów np. metioniny, która jest niezbędna dla stanu naszej wątroby, tarczycy, mięśni i nerwów?
Zdrowa dorosła osoba potrzebuje około 1 grama białka na każdy kilogram ciała, a osoba ciężko pracująca fizycznie lub uprawiająca forsownie sporty nawet 1,5 grama.
Dietetycy uważają, że najlepiej w jednym posiłku zawrzeć zarówno białko zwierzęce jak i roślinne?

Inne wpisy tematyczne o zdrowiu:

About the author

Related Articles

Ankieta:

Czy powinnyśmy częśto odwiedzać stomatologa dziecięcego w swoim mieście?

View Results

Loading ... Loading ...
Kontakt do nas:
Emailkrzysiek35[malpa]wp.pl
Tel(036) 837 93 08
Fax(036) 837 93 09
MiastoZielona Góra
Starsze komentarze:
Medycyna:
Kategorie